Saturday, October 21, 2017

another speech

—Would I do a great job?

"I can't promise for a wonderful and beautiful story lines, but you can enjoy and have fun while reading me."

That would be great enough.




I've made it.

I've made it.



I've made through it.



It has been such a long time, a year to add on is incredibly long and have been so hectic. I've been waiting for the day to come, where I can finally put a final full stop for all of the crazy—up and down—roller coaster. The seventeen years old of a girl has been the past, it is finally to make more things better.

I can't lie, I need to agree to those who says that the more your age increase, the more you need to go through. I am still young, a lot of things to discover but that does not prevent me from those uneasy feeling, getting hurt, receive happiness from favourite people, got excited when sisters ask to pack for trips, bought a lot of cute notebooks and did not use most of them,   👀   yeah—

But all of things that happens, it somehow gave me strength and motivation for certain reasons—to move forward with the experiences that I've bring along, even if I would lack in something, I would try the best that I can—not to be label as perfect but to be label as the best after tons of practices and hardworks.


hello, october girl.
[ seventeen-october ]


Sannah Helwah dearself, thankyou for getting stronger day by day, your toughness to survive every single day in your life would be pay off with something even more better, in shaa Allah, put your trust to Allah because He knows what is the best for you.



Moga sentiasa dalam lindungan Allah hendaknya, aamiin.



keep smiling,
stay positive.


the photo of cake is actually a surprise from family when I've just got back from trip with my second sister, alang (which is would be the upcoming entry about my travel stories, wait for it!), as soon as my sister and I arrived home, they are like "surrrrrrpriseeee!~" aww shoo shweet 💕 and after photo session with fam I just go straight to the bed,   👀  okay—

both picture—the left and the right is my dinner with my close friends, ainaa and yayan at mamak and I bring together the birthday cake to give to them (okay I think I've always kept some of my birthday cake to share with my friends, woa, I just realized about that).

okay, that's great, sharing is caring.

loving this for some reasons~



that's it, a short yet teary (it is only me) speech from myself for my birthday.
happy belated birthday, dear me.
💜

_____
comment down below your birth date, would love to know!

Thursday, October 05, 2017

would you be so kind?


one of   [ you ]   ;


Would You Be So Kind?


I have a question
it might seem strange
how are your lungs
are they in pain

cause mine are aching
think I know why
I kinda like it
you wanna try?

oh would you be
so kind
as to fall in love with me, you see
I'm trying 
I know you know that I like you
but that's not enough
so if you will
please fall in love
I think it's only fair 
there's gotta be some butterflies somewhere (wanna share)
cause I like you
but that's not enough
so if you will
please fall in love with me

I'll write a story
be in my book
you got to join me on my page
at least take a look

oh, where are your manners?
you need some time?
let's swap chests today 
that might help you decide


Oh do me a favour
Can your heart rate rise a little

—dodie clark




more of dodie clark ;

main channel — [ here ]
other channel (vlog) — [ here ]
twitter — [ here ]
instagram and snapchat — doddleoddle

Wednesday, September 27, 2017

fish float

akhirnya!

entry yang telah diperam—



____

first day raya aidiladha memang selalu biasa-biasa, tak berapa meriah. Catat sejarah jugak sebab tahun ni aku lansung tak pakai baju raya, kawan mak aku datang pun bantal pakai baju biasa. Kakak-kakak dengan abang semua balik beraya sebelah mertua dulu, jadi hari kedua dengan ketiga baru berkumpul sikit-sikit.

Rasa kelainan jugak, mungkin sebab along (satu-satunya abang aku) cuti lama, walaupun tak keluar pergi mana-mana dengan dia. Tapi dia balik kali ni, memang sentiasa bawak anak dia kalau nak keluar, sebab memang jarang along nak ikut kecuali dia sendiri yang ajak atau semua adik-beradik ikut. Lagi pun, anjang (kakak ketiga) dapat cuti banyak hari jugak sebab patient tak ramai katanya.

Boleh dikatakan cuti sekolah aidiladha semua adik-beradik full berkumpul. Cadangnya memang nak pusing Penang, sebab memang ramai sedara tinggal sana, boleh ajak join pergi berjalan, lagi ramai lagi meriah. Tapi sebab mak aku tak berapa nak sihat, harus dibatalkan.

____

Disebabkan alang (kakak kedua) memang sentiasa ada, rumah dia dekat, dia suggest pergi swimming pool, sebab dulu, memang wajib kalau semua balik cuti, confirm akan pergi The Carnival—Sunway Lagoon, entah kenapa tahun ni terhenti terus pergi The Carnival 😞

Last-minute sangat suggestion ke Alang Kenari. Esok nak pergi, harini baru plan, nasiblah tak kena booked apa-apa since nak pergi swimming ja.
____

sedutan kisah baru masuk swimming pool.

"eecha, can acu (seketul j.lo) borrow your fish (float) ?"

*pandangan tajam tepat mengena j.lo*

muka dia tengok aku macam tengah cakap dalam hati,

"acu ni dah kenapa buang tabiat nak guna pelampung aku yang kecik sedangkan dia besar gedabak, eh eh eh dia ingat muat nak guna ke hah?!"

over sangat kau.

entah kenapalah dengan aku, tengok dia guna pelampung ikan tu comel sangat, padahal nak guna sebab nak tangkap gambar dua tiga keping, memang tak guna pun sebab kecik, dia punya renungan tengok aku tu lain macam 😂



h i !
ini j.lo bersama pelampung ikan kepunyaan eecha.



hai, ini eecha!
baru masuk kolam, muka pun tak teruja lagi waktu ni dan setelah digesa acu beberapa kali untuk menggunakan pelampung ikan, eecha kemudian beralih arah ke pelampung itik pula.


sedaya upaya berapa shoot try nak buat splash tu, gigih okay gigih.
m u a h a h a h a h a



okay, ini mika.
dari awal sampai nak balik, keterujaan yang tinggi, excited sangat, gigih nak jalan sendiri taknak guna pelampung lansung, tak bagi orang pegang dia, kena monitor dari belakang ja, seronoknya dia 💕


keterujaan baru sampai si eecha ni, terus turn on mood ikut abang dia, taknak guna pelampung.


paling hyper, yaya.


test lagi


my first niece, aisyah.





acik.

gambar dia yang sama banyak dengan anak menakan, since gambar semua dari phone aku, tak berapa teruja nak swim, banyak aku yang snap, gambar aku pulak yang sikit 😑



berehat kejap pekena aiskrim, memang nikmat.
abang ipar aku rajin pulak menyembang dengan pakcik jual aiskrim ni, katanya aiskrim homemade, tapi serius sedap! sedap dia rasa lain, dua kali jugak beli 👍

since dekat sini ada chalet, of course ada tempat boleh makan, yang sempat nampak dari jauh macam ada food truck, tak sempat nak tangkap gambar, truck dalam kawasan, tapi tak pergi tengok pun sebab sebelum datang singgah makan dulu.


nice view!


...
"nice la tengok semua gambar"
okay, angkat bakul sendiri.
untuk siapa yang pernah singgah instagram jarsofjournal [ sini ] ,  mungkin akan perasan aku banyak guna filter ACG, dekat VSCO. Selalu try untuk gambar scenery, buildings, etc, bagi aku nampak sangat nice. Filter ni sebenarnya collaboration NikeLab × VSCOfilter ni kalau perasan, ada sikit purple-ish shadow macam tu, so filter ni current favourite untuk guna.
#notsponsored

__________

Alang Kenari

Address; Lot 1964, Jalan  Yan, Kg. Acheh, 06900 Yan, Kedah.

Hours;
Sunday — Saturday ( 9:30  AM — 6:00  PM )
Closed: Tuesday 

Fee; 
Adult/Kids — RM5

__________


for more information;
Facebook Page Alang Kenari ; ( s i n i )

Wednesday, September 06, 2017

terbang

jika selepas jauhnya ini,
masih kau ingin aku menjadi segalanya penggalas
yang segala pemberat dibahu mu itu,
masih lagi aku mahu akur.

kerna bukan aku yang kepilkan setiap janji
yang sentiasa menebal acap kalinya bersua,
bagaikan dihidupnya harapan menggunung,
yang sungguh aku tidak dapat menyangkal bahwanya itu aku, 
yang dengan setia menunggu terciptanya janji-janji dilakar indah.

malang,
buat aku,
yang engkau hulur,
cebisan janji yang bagai dengan penuh riang ia bertaburan
setelahnya berterbangan senang,
terpaku aku bagainya tidak mampu mengeluar sepatah jua kata,
masih aku akur.

setelahnya semua,
dimintanya supaya aku yang memilih.

setelahnya semua,
masih aku yang harus memikul.

setelahnya semua,
aku sedia, biar aku yang ungkapkan ucapan.



biar aku sahaja yang terbang.



walau aku tahu isyarat dari kamu sudah lama,
yang dengan penuh akurnya aku,
setiapnya untuk kamu,
aku bakal terbang.


bebas.


setingginya mampu aku,
biar aku terbang.


Thursday, August 17, 2017

I'll be okay.

dear everyone,
who knows me really well or just~

I'm okay with everything.

I am.

If I told you ;
"yaaaa (in a cute way of shouting) I need to do this~", I just want to tell you that I need to go through this, even if it looks like I need your help, if you don't want to, I'll be okay.
Even if it hurts me, eventually I'll be okay.
Even if things would turns bad, probably it is not for the rest of my life, so I'll be okay.

I'll be okay, even if.